Jouw zwangerschap en mavita

Persoonlijk

We vinden een persoonlijke begeleiding afgestemd op jullie behoeftes erg belangrijk!

Echoscopie in de praktijk

De praktijk heeft een eigen echoapparaat, zodat jullie de verschillende echo’s tijdens de zwangerschap gewoon op de praktijk kunnen krijgen!

Professioneel

De verloskundigen zijn ervaren en zijn lid van de beroepsvereniging van verloskundigen, de KNOV, een organisatie de kwaliteit van de zorg bewaakt.

Laagdrempelig en altijd bereikbaar

Je mag ons altijd bellen met vragen, als we niet op de praktijk zijn, kan je ons op het mobiele nummer bereiken.

Background Image

Jouw zwangerschap

Je zwangerschap, een hele bijzondere periode in het leven van een vrouw. Een hele mooie, maar soms ook best spannende periode. Tijdens deze negen maanden kom je regelmatig bij de verloskundige op controle zodat we in de gaten kunnen houden of het met zowel jou, de aanstaande moeder, als de baby goed gaat. Bovendien leren we elkaar in deze maanden ook kennen, wat wij erg belangrijk vinden, onder andere voor de bevalling. Verder krijg je van ons advies en informatie over de zaken die geregeld moeten worden als voorbereiding op de komst van de baby.

Wij vinden het belangrijk goed uitleg te geven over prenatale screening. Dit zijn onderzoeken die je kunt laten uitvoeren in de zwangerschap zoals de NIPT, de 13 wekenecho of de 20 wekenecho. De NIPT kan vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken ingezet worden. De 20 wekenecho verrichten we het liefst rond de 19 weken.

Via de onderstaande links, kun je meer informatie vinden over de onderzoeken.

Informatie PNS

Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom

Informatie over de 13 wekenecho

Informatie over de 20 wekenecho

Leuke tips en ideeën over bijvoorbeeld zwangerschapscursussen? Je kunt dit op de site vinden onder leuke tips.

Week voor week

In het begin kom je meestal voor de eerste controle op de praktijk wanneer je 7-8 weken zwanger bent. Dan zullen we de intake doen. Dit is een uitgebreide controle om jullie medische voorgeschiedenis in kaart te brengen en om te kijken of er aspecten zijn die bij jullie zwangerschap extra aandacht of onderzoek verdienen. Daarnaast maken we de eerste echo, deze zal gedaan worden rond 8 weken zwangerschap. Bij deze echo kijken we of we een kloppend hartje zien, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het een eenling of meerling is. Bij 10 a 12 weken vindt de termijnecho plaats, om vast te stellen wat jullie uitgerekende datum is.

In het begin van de zwangerschap kom je maandelijks op controle, maar naar mate je buik groeit, kom je steeds vaker bij ons op controle. Vanaf 36 weken kom je zelfs iedere week totdat de bevalling zich aandient.
Bij 32 weken zullen we bij moeders die hun eerste baby verwachten of voor de eerste keer bij ons in de praktijk komen een huisbezoek doen om extra uitleg en advies te geven over de bevalling. Dit doen we zodat we dan samen met jullie uitgebreid jullie wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling kunnen bespreken.

Lactatiekundige

Jo-An Hoogendijk is als lactatiekundige verbonden aan onze praktijk. Bereid je je voor op het geven van borstvoeding? Loop je in de kraamtijd tegen problemen aan of heb je graag een duwtje in de rug? Jo-An helpt je graag verder. Check hier haar website voor meer informatie.

Borstvoeding is meer dan melk, meer dan een baby voeding geven, meer dan aanleggen. Borstvoeding heeft veel gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind. In de praktijk weten we dit vaak wel, maar zijn we ons er niet voldoende van bewust welke gezondheidsvoordelen dit met zich meebrengt. Door voorlichting te geven in de zwangerschap over bijvoorbeeld borstvoeding, denk ik dat vrouwen beter voorbereidt kunnen worden op het moederschap. Daarnaast worden ze zich meer bewust welke gezondheidsvoordelen borstvoeding met zich meebrengt en kan dit een extra stimulans zijn. Meld je via mijn website aan voor een voorlichtingsavond over borstvoeding.

Echo's

In de zwangerschap wordt er op verschillende momenten een echo aangeboden. Zoals eerder genoemd, wordt de intacte echo rond 8 weken verricht en de termijnecho volgt bij een zwangerschapsduur van 10 á 11 weken. Als jullie kiezen voor de 13 en/of 20 wekenecho, kan deze ook bij ons gedaan worden. Wanneer medisch noodzakelijk worden er in het derde trimester groeiecho’s verricht. Wil je zelf een groeiecho laten maken, terwijl er geen medische reden toe is, dan kun je dit laten doen op eigen kosten.

Voor pretecho’s zoals geslachtsbepalingen en 3D/4D echo’s kun je ook bij ons terecht. Kijk hiervoor op https://www.amorebambinopretechobureau.nl/

Afspraken dienen minimaal 48 uur van te voren telefonisch of via de email geannuleerd te worden. Indien u niet op de afspraak verschijnt, zijn wij genoodzaakt € 40,- in rekening te brengen. Deze kosten kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.

Zwangerschapscursus Puur Pijn&Partner

Wij van verloskundigenpraktijk Mavita weten dat goede voorbereiding op de bevalling het verschil kan maken voor je bevallingsbeleving. Goede voorbereiding gaat veel verder dan weten wat je van ons als verloskundige kunt verwachten, weten wat je in je bevaltas hebt, welke plek je wilt bevallen en wat voor keuzes er zijn qua pijnstilling. Goede voorbereiding is ook het proces en het verloop van de fasen van bevallen kennen, om ze te kunnen herkennen. Goede voorbereiding is dat ook je partner dezelfde kennis heeft als jij, omdat jullie samen de bevalling doormaken en hij vooraf al weet waar en vooral hóe hij jou gaat steunen. Goede voorbereiding is je eigen beval mindset de aandacht te geven, zodat je weet hoe je een  actieve en positieve invloed op je bevalling kan uitoefenen.

Er zijn tal van beval cursussen te kiezen. Maar welke bevalcursus past er nu echt bij jou. Er is een cursus die naar ons idee bij iedereen past. We zijn er zo enthousiast over dat we geïnvesteerd om een opleiding te volgen zodat we jullie dit kunnen aanbieden op de praktijk. Linda heeft haar opleiding reeds afgerond. Vanaf nu kun je bij ons terecht voor de bevalcursus: Puur Pijn &Partner.

Hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van een vrouw op veel manieren. Hoewel dit heel mooi is, kunnen hierdoor soms wel wat klachten en kwaaltjes ontstaan. Bijvoorbeeld door de verandering in de hoeveelheid hormonen, die kunnen een heleboel in de psyche en ons lichaam teweeg brengen. Denk bijvoorbeeld ook aan de dagen vlak voor, of tijdens een menstruatie. We geven er graag uitleg over en je mag ons altijd bellen bij vragen. Mocht je je hier zelfstandig in willen verdiepen is een betrouwbare, leerzame site waarop veel uitleg en handige tips te vinden zijn www.deverloskundige.nl. Op Oei, ik groei kan je lezen hoe je baby zich ontwikkelt gedurende de 40 weken van de zwangerschap.

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap