Jouw zwangerschap en mavita

Persoonlijk

We vinden een persoonlijke begeleiding afgestemd op jullie behoeftes erg belangrijk!

Echoscopie in de praktijk

De praktijk heeft een eigen echoapparaat, zodat jullie de verschillende echo’s tijdens de zwangerschap gewoon op de praktijk kunnen krijgen!

Professioneel

De verloskundigen zijn ervaren en zijn lid van de beroepsvereniging van verloskundigen, de KNOV, een organisatie de kwaliteit van de zorg bewaakt.

Laagdrempelig en altijd bereikbaar

Je mag ons altijd bellen met vragen, als we niet op de praktijk zijn, kan je ons op het mobiele nummer bereiken.

Background Image

Jouw zwangerschap

Je zwangerschap, een hele bijzondere periode in het leven van een vrouw. Een hele mooie, maar soms ook best spannende periode. Tijdens deze negen maanden kom je regelmatig bij de verloskundige op controle zodat we in de gaten kunnen houden of het met zowel jou, de aanstaande moeder, als de baby goed gaat. Bovendien leren we elkaar in deze maanden ook kennen, wat wij erg belangrijk vinden, onder andere voor de bevalling. Verder krijg je van ons advies en informatie over de zaken die geregeld moeten worden als voorbereiding op de komst van de baby.

Wij vinden het belangrijk goed uitleg te geven over prenatale screening. Dit zijn onderzoeken die je kunt laten uitvoeren in de zwangerschap zoals de NIPT, de 13 wekenecho (vanaf 1 september 2021) of de 20 wekenecho. De NIPT kan vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken ingezet worden. De 20 wekenecho verrichten we het liefst rond de 19 weken.

Via de onderstaande links, kun je meer informatie vinden over de onderzoeken.

Informatie PNS

Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom

Informatie over de 13 wekenecho

Informatie over de 20 wekenecho

Leuke tips en ideeën over bijvoorbeeld zwangerschapscursussen? Je kunt dit op de site vinden onder leuke tips.

Week voor week

In het begin kom je meestal voor de eerste controle op de praktijk wanneer je 7-8 weken zwanger bent. Dan zullen we de intake doen. Dit is een uitgebreide controle om jullie medische voorgeschiedenis in kaart te brengen en om te kijken of er aspecten zijn die bij jullie zwangerschap extra aandacht of onderzoek verdienen. Na deze afspraak plannen we de eerste echo in, deze zal gedaan worden rond 8 weken zwangerschap. Bij deze echo kijken we of we een kloppend hartje zien, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het een eenling of meerling is. Bij 10 weken vindt de termijnecho plaats om vast te stellen wanneer we de baby kunnen verwachten. Daarna kom je in het begin maandelijks op controle, maar naar mate je buik groeit, kom je ook steeds vaker bij ons op controle. Vanaf 36 weken kom je zelfs iedere week totdat de bevalling zich aandient.
Bij 32 weken zullen we bij moeders die hun eerste baby verwachten of voor de eerste keer bij ons in de praktijk komen een huisbezoek doen om extra uitleg en advies te geven over de bevalling. Dit doen we zodat we dan samen met jullie uitgebreid jullie wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling kunnen bespreken.

Een echo maken

In het begin van de zwangerschap maken we een echo om te kijken of de zwangerschap intact is, daarna volgt tussen de 10 en 11 weken de termijecho. Wanneer medisch noodzakelijk maken we groeiecho’s in het derde trimester.

Voor pretecho’s zoals geslachtsbepalingen en 3D/4D echo’s kun je ook bij ons terecht. Kijk hiervoor op https://www.amorebambinopretechobureau.nl/

Hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van een vrouw op veel manieren. Hoewel dit heel mooi is, kunnen hierdoor soms wel wat klachten en kwaaltjes ontstaan. Bijvoorbeeld door de verandering in de hoeveelheid hormonen, die kunnen een heleboel in de psyche en ons lichaam teweeg brengen. Denk bijvoorbeeld ook aan de dagen vlak voor, of tijdens een menstruatie. We geven er graag uitleg over en je mag ons altijd bellen bij vragen. Mocht je je hier zelfstandig in willen verdiepen is een betrouwbare, leerzame site waarop veel uitleg en handige tips te vinden zijn (www.deverloskundige.nl). Op Oei, ik groei kan je heel mooi lezen hoe je baby zich ontwikkelt gedurende de 40 weken van de zwangerschap.

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap