Background Image

Prenatale Screening

Tijdens de zwangerschap kunnen jullie ervoor kiezen om onderzoek te doen naar chromosomale en structureel aangeboren afwijkingen. Dit noemen we een prenatale screening. De onderzoeken zijn niet verplicht en het is een persoonlijke keuze. 

Om een weloverwogen keuze te maken voorzien we jullie graag van alle nodige informatie. Het is belangrijk om alvast wat voorkennis te verkrijgen over prenatale screening en de onderzoeken die mogelijk zijn tijdens een zwangerschap. 

Tijdens onze intake is er genoeg ruimte om de prenatale screening te bespreken. Wij geven graag extra uitleg en maken ruimte voor eventuele vragen. Na de intake mag je ons natuurlijk altijd benaderen voor aanvullende vragen. 

NIPT

De NIPT is een bloedtest die kan achterhalen of er aanwijzingen zijn van down-, edwards- of patausyndroom bij jullie kindje. Bij de NIPT kunnen jullie ervoor kiezen of jullie ook willen weten of er nevenbevindingen zijn. 

De 13 wekenecho

Bij de 13 wekenecho wordt er gekeken of de baby een lichamelijke afwijking heeft. Deze verschilt niet veel van de 20 wekenecho, maar hoe sneller de informatie bekend is, hoe sneller we kunnen gaan kijken naar eventuele vervolgonderzoeken. 

De 20 weken echo

Bij de 20 wekenecho is het belangrijkste dat er gekeken wordt naar een eventuele open rug of open schedel bij de baby. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de organen, andere lichamelijke afwijkingen, of de baby groeit en of er voldoende vruchtwater is. 

Wij begeleiden jullie door deze keuzes en zullen jullie voorzien van alle nodigen informatie. Onze echoscopisten zijn speciaal opgeleid om de echo’s uit te voeren. Mochten jullie het na de intake nog lastig vinden om een keuze te maken, kunnen we een extra afspraak inplannen. 

Willen jullie je alvast inlezen? Neem dan een kijkje op www.pns.nl

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap