Anticonceptie

Mavita kraamverzorgsters

We werken samen met een verschillende, professionele kraamzorgorganisaties

Medische controle

Wij zullen de medische controles tijdens je kraamtijd uitvoeren en zijn altijd bereikbaar om jullie vragen te beantwoorden.

Nacontrole na 6 weken

Om de periode af te sluiten zien we jullie graag nog op de nacontrole. We controleren of alles medisch gezien goed gaat en uiteraard staan we stil bij het moederschap.

Praktisch advies

We geven jullie veel praktische tips over het herstel na een bevalling en en ook omtrent de voedingen; vooral als je borstvoeding gaat geven kan dat soms erg fijn zijn!

Background Image
Anticonceptie

Na de bevalling komt de menstruatiecyclus weer op gang en wordt je vruchtbaar. De eisprong vind ca. twee weken voordat je ongesteld wordt plaats. Wanneer dit precies zal zijn is niet bekend. Indien je borstvoeding geeft kan de menstruatie nog even op zich laten wachten, dit is verschillend per vrouw. Het geven van borstvoeding geeft echter geen volledige bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan tijdig welke anticonceptiemethode bij je past.

Bij ons in de praktijk kun je terecht voor advies met betrekking tot anticonceptie. We geven je graag informatie over de voor- en nadelen van verschillende soorten anticonceptie. Daarbij kijken we welke methode het best past bij jouw persoonlijke situatie.

Spiraal

De spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor zowel de koperspiraal (T-safe) als de hormoonspiraal (Mirena of Kyleena). Het is belangrijk om samen te bespreken welke spiraal het beste bij je past. Het plaatsten van de spiraal kan 10-12 weken na de bevalling. Als je een keizersnede hebt gehad vanaf 12 weken na de bevalling.

Koperspiraal (T-safe)

Dit is een anticonceptiemethode zonder hormonen die 10 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Het is een T-vormig spiraal (kunststof) met een koperdraadje eromheen . Het spiraal geeft geleidelijk koper af waardoor zaadcellen vertraagd worden waardoor de zaadcel niet meer in staat is de eicel te bevruchten. Er vindt geen bevruchting plaats. Verder veroorzaakt het een soort ontstekingsreactie in de baarmoeder waardoor er geen innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden.

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen soms de eerste menstruaties na plaatsing wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker of langer duren. Na 3-6 maanden is je menstruatiepatroon meestal weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon. De kosten van de T-safe zijn circa €70,-. Via ons kan je de T-safe aanschaffen en deze kun je achteraf bij je zorgverzekeraar declareren. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, krijg je deze kosten vergoed.

Hormoonspiraal (Mirena of Kylena)

De hormoonspiraal is een klein T-vormig (kunststof) spiraaltje, die geleidelijke hormonen afgeeft. Het hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder minder wordt opgebouwd zodat de innesteling van een bevruchte eicel nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt. Daarnaast zorgt het hormoon voor een verdikking van het baarmoederhalsslijmvlies, waardoor er geen zaadcellen bij de eicel kunnen komen. Bij sommige vrouwen wordt ook de eisprong onderdrukt.

Je menstruatiepatroon kan veranderen. In de eerste paar maanden treedt er meer onregelmatig bloedverlies op, daarna vermindert de menstruele bloeding aanzienlijk en kan deze zelfs na verloop van tijd helemaal wegblijven. De Mirena/Kylena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap en mag ook geplaatst worden als je nog borstvoeding geeft. De kosten van de Mirena/Kylena zijn circa €148,-. Kies je voor de hormoonspiraal dan schrijven wij een recept voor je uit, waarmee je de spiraal bij de apotheek op kunt halen. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, krijg je deze kosten vergoed.

Werkwijze plaatsing

De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. De plaatsing zelf kan een onaangenaam gevoel teweegbrengen dat voor sommigen als pijnlijk kan worden ervaren. Je kunt het best een uur van tevoren twee paracetamol tabletten (1000 mg) of een ibuprofen (400 mg) innemen om de pijn te verminderen. Na de plaatsing is het verstandig even rust te nemen. Als je al eens bevallen bent dan zal de plaatsing in de meeste gevallen soepel verlopen, omdat de baarmoedermond wat flexibeler is. Na het plaatsen van het spiraal wordt met een echo gecontroleerd of de spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit. De kosten van de plaatsing van de spiraal zijn €61,11 in de meeste gevallen zullen deze kosten door je zorgverzekering worden vergoed.

Het is normaal dat na een spiraalplaatsing er buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik ontstaan. Mogelijk treedt er ook onregelmatig bloedverlies op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Binnen 3 tot 6 maanden gaat dit voorbij en is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Ongeveer 3 maanden na het plaatsen van het spiraal wordt er een telefonisch consult ingepland om eventuele vragen en de tevredenheid te bespreken. Je hebt dan voldoende gelegenheid gehad om aan de anticonceptie te wennen, en meestal zijn de eventuele bijwerkingen van het begin weer voorbij.

SOA-test

Het is belangrijk om er voor de plaatsing van een spiraal zeker van te zijn dat je geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt. Dit kan getest worden met een vaginale kweek. Je kunt een zelftest op Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas bestellen via SOACARE.nl en thuis de test doen. Kosten hiervan zijn 45,00 Deze zelftest wordt verzonden in een blanco doosje.

Wanneer raadpleeg je de verloskundige?

Als je denkt dat je zwanger bent
Bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone afscheiding
Bij pijn tijdens het vrijen
Als je het kunststofgedeelte van de spiraal kunt voelen
Bij sterk of langdurig bloedverlies

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap