Background Image
Badbevalling

Warm water kan bij de geboorte een positieve ondersteunende rol spelen, het helpt om een natuurlijke geboorte te bevorderen en wanneer wenselijk een thuisbevalling mogelijk kan maken. Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken hebben, kan een bad tijdens het opvangen van de weeën veel verlichting bieden, ook tijdens de uitdrijving heb je in het bad meer flexibilieteit.
Bevallen in bad is iets wat in het Ikazia kan. Daar hebben ze op een kamer een bad waar je de mogelijkheid hebt om in te bevallen. In de overige kamers en in het Maasstad ziekenhuis is een bad aanwezig waarin je de weeën op kunt vangen, maar wat niet geschikt is om in te bevallen.
Onze praktijk is in het bezit van een eigen bevalbad, die tegen een geringe prijs gehuurd kan worden tijdens je uitgerekende periode.

Voordelen

Warm water werkt ontspannend; Hoe meer je kunt ontspannen, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller en wordt de kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.

Minder kans op uitscheuren; Het warme water zorgt ervoor dat je weefsel soepeler wordt en makkelijker kan oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.

Positief voor de partner; Omdat die een actievere rol heeft tijdens de bevalling. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan eventueel mee in bad om jou te ondersteunen als dat gewenst is.

Prettig voor de baby; Voor de baby is het een rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen en rustig.

Nadelen

Meer organiseren; de meeste baden thuis zijn te klein om in te bevallen. Tijdens de ontsluiting is het prima om in een normaal bad te zitten, maar tijdens het persen is een groter bad met meer ruimte ( in en rondom het bad) noodzakelijk. Er is dus een speciaal bad nodig. Zo’n bevalbad kunnen jullie huren bij ons in de praktijk.

Er is één bevalbad aanwezig; er is een bevalbad in de praktijk aanwezig. Indien deze al gereserveerd is voor een andere cliënt moet je een bevalbad bij een andere instantie huren. (www.oerbron.nl of www.bevalbaden.nl)

Opzetten en vol laten lopen van het bad kost een uur; het opzetten en het vol laten lopen van het bevalbad duurt vaak een uur. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd, zodat je tijdens de bevalling niet voor verrassingen komt te staan.

Door medische redenen niet in bad kunnen bevallen; het kan zijn dat er voor of tijdens de bevalling medische redenen zijn waarom je niet in bad mag bevallen. Dit zullen we je dan melden.

Voldoende ruimte voor het bad

In huis moet er een geschikte ruimte zijn om het bad op te zetten. Hiervoor is ongeveer 6 m2 nodig. Dit kan op de slaapkamer, een kinderkamer of eventueel in de woonkamer. Het is belangrijk dat er op dezelfde verdieping een kraan, een toilet en een bed aanwezig is. Als je twijfelt of je huis geschikt is voor een badbevalling, geef dit dan aan ons aan. Indien gewenst kunnen wij je tijdens de zwangerschap een bezoekje brengen, om te beoordelen of een badbevalling bij jou thuis mogelijk is.
Het opzetten en opruimen van het bad is even wat werk. Veel stellen vinden achteraf dat dit zeker de moeite waard is geweest. Als de situatie het toe laat helpen wij na de bevalling een handje bij het opruimen van het bad.

Onze service: verhuur van bevalbad

Als je de wens hebt om in bad te bevallen, kun je van onze praktijk een bevalbad lenen. Aan het lenen van het bad zelf zijn geen kosten verbonden. Vanwege de hygiëne moet je gebruik maken van een verwisselbare hoes die om het bad heengaat. Deze hoes krijg je van ons bij het bad geleverd. De kosten van deze hoes worden wel aan je doorgerekend, de hoes kost 50 euro. Deze hoes hoef je alleen te betalen als hij daadwerkelijk gebruikt is, houdt hem dus dicht tot aan dat je daadwerkelijk gaat bevallen en het bad gevuld gaat worden.
Je kunt bij ons tijdens het spreekuur aangeven dat je gebruik wilt maken van een bevalbad van de praktijk. Tegen de tijd dat je hoogzwanger bent maken wij een afspraak wanneer het bad meegenomen kan worden. Let op dat je iemand meevraagt om dit voor je te doen, het is namelijk een zwaar pakket.
Het is verstandig om het opzetten van het bad van te voren te oefenen. De ervaring is dat dit over het algemeen soepel gaat, maar dat partners het prettig vinden om dit niet tijdens de bevalling voor het eerst te hoeven doen. Mochten jullie onverwacht ergens tegenaan lopen, komen we hier op tijd achter. Tip: Blaas de bovenste rand van het bad niet direct op volle spanning op, dan gaat tijdens de bevalling de hoes er niet goed omheen.

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap