Background Image
Badbevalling

Warm water kan bij de geboorte een positieve ondersteunende rol spelen, het helpt om een natuurlijke geboorte te bevorderen en wanneer wenselijk een thuisbevalling mogelijk kan maken. Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit en of andere lichamelijke ongemakken hebben, kan een bad tijdens het opvangen van de weeën veel verlichting bieden. Ook tijdens de uitdrijving heb je in het bad meer flexibiliteit. Onze praktijk is in het bezit van twee eigen bevalbaden, die tegen een geringe prijs gebruikt kan worden tijdens je uitgerekende periode.

Zowel in het Ikazia als in het Maasstadziekenhuis is het mogelijk om in bad te bevallen. In het Ikazia is één verloskamer met een bad (geboortecentrum Ikazia) waar je in kunt bevallen. In de andere verloskamers zijn baden aanwezig waarin je de weeën kunt opvangen, maar wat niet geschikt is om in te bevallen. In het maasstadziekenhuis is een opblaasbaar bevalbad aanwezig. Tegen een geringe prijs kan deze gebruikt worden op één van de verloskamers (Geboortehuis Maas). Net als in het Ikazia zijn er op de verloskamers baden aanwezig waarin je de weeën kunt opvangen, maar wat niet geschikt is om in te bevallen.

Voordelen

Warm water werkt ontspannend; Hoe meer je kunt ontspannen, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller en wordt de kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.

Minder kans op uitscheuren; Het warme water zorgt ervoor dat je weefsel soepeler wordt en makkelijker kan oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.

Positief voor de partner; Omdat die een actievere rol heeft tijdens de bevalling. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan eventueel mee in bad om jou te ondersteunen als dat gewenst is.

Prettig voor de baby; Voor de baby is het een rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen en rustig.

Nadelen

Meer organiseren; de meeste baden thuis zijn te klein om in te bevallen. Tijdens de ontsluiting is het prima om in een normaal bad te zitten, maar tijdens het persen is een groter bad met meer ruimte (in en rondom het bad) noodzakelijk. Er is dus een speciaal bad nodig. Zo’n bevalbad kunnen jullie huren bij ons in de praktijk.

Er zijn twee bevalbaden aanwezig; Indien deze al gereserveerd zijn voor een andere cliënten moet je een bevalbad bij een andere instantie huren. (www.oerbron.nl of www.bevalbaden.nl)

Het opzetten en het vol laten lopen van het bevalbad duurt vaak een uur. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd, zodat je tijdens de bevalling niet voor verrassingen komt te staan.

Het kan zijn dat er voor of tijdens de bevalling medische redenen zijn waarom je niet in bad mag bevallen. Dit zullen we je dan melden.

Voldoende ruimte voor het bad

In huis moet er een geschikte ruimte zijn om het bad op te zetten. Hiervoor is ongeveer 6 m2 nodig. Dit kan op de slaapkamer, een kinderkamer of eventueel in de woonkamer. Het is belangrijk dat er op dezelfde verdieping een kraan, een toilet en een bed aanwezig is. Als je twijfelt of je huis geschikt is voor een badbevalling, geef dit dan aan ons aan. Indien gewenst kunnen wij je tijdens de zwangerschap een bezoekje brengen, om te beoordelen of een badbevalling bij jou thuis mogelijk is.
Het opzetten en opruimen van het bad is even wat werk. Veel stellen vinden achteraf dat dit zeker de moeite waard is geweest. Als de situatie het toe laat helpen wij na de bevalling een handje bij het opruimen van het bad.

Onze service: verhuur van bevalbad

Als je de wens hebt om in bad te bevallen, kun je van onze praktijk een bevalbad lenen. Aan het lenen van het bad zelf zijn geen kosten verbonden. Vanwege de hygiëne moet je gebruik maken van een verwisselbare hoes die om het bad heengaat. Deze hoes krijg je van ons bij het bad geleverd. Daarnaast leveren we een afvoerslang en een schepnet. De kosten voor deze artikelen zijn in totaal €100,-. Deze kosten hoef je alleen te betalen als het bad daadwerkelijk gebruikt is, houdt de artikelen dus dicht totdat je daadwerkelijk gaat bevallen en het bad gevuld gaat worden.
Je kunt bij ons tijdens het spreekuur aangeven dat je gebruik wilt maken van een bevalbad van de praktijk. Tegen de tijd dat je hoogzwanger bent maken wij een afspraak wanneer het bad meegenomen kan worden. Let op dat je iemand meevraagt om dit voor je te doen, het is namelijk een zwaar pakket.
Het is verstandig om het opzetten en opblazen van het bad van te voren te oefenen (niet vullen met water). De ervaring is dat dit over het algemeen soepel gaat, maar dat partners het prettig vinden om dit niet tijdens de bevalling voor het eerst te hoeven doen. Mochten jullie onverwacht ergens tegenaan lopen, komen we hier op tijd achter.

Tip: Blaas de bovenste rand van het bad niet direct op volle spanning op, dan gaat tijdens de bevalling de hoes er niet goed omheen.

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap