De bevalling en mavita

Continue begeleiding

Tijdens de bevalling blijven we steeds bij je zodat je niet alleen bent en we je alle tips en begeleiding kunnen geven die jullie op dat moment nodig hebben.

Bevallen hoe je wil

Je mag bevallen hoe je wil, in bed, op de baarkurk, in bad, wat voor houding ook bij jou past!

Bevallen waar jij wil

Je mag bevallen waar je wil, thuis, in het ziekenhuis of het geboortehotel!

Goede samenwerking met andere disciplines

We werken nauw samen met de andere zorgverleners die jullie kunnen tegenkomen tijdens de hele periode van de zwangerschap tot aan het kraambed. We hebben heldere afspraken en zorgen altijd voor een zorgvuldige overdracht.

Background Image

De bevalling

Het merendeel van alle bevallingen vinden plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na de uitgerekende datum, dus tussen zwangerschapsweek 37 en 42. Gemiddeld worden eerste kinderen in Nederland geboren bij 40 weken en 3 dagen. Maar wanneer precies dat moeten we altijd afwachten en blijft een verrassing!

Waar wil je bevallen?

We adviseren je om te bevallen op de plek waar jij je het meest op je gemak voelt. Tijdens de zwangerschap is er de ruimte om je keuze omtrent de plaats van je bevalling te bespreken. Maar soms is dat best een lastige keuze, dus het is geen probleem om nog tijdens de bevalling te beslissen waar je wilt bevallen. Je mag thuis of poliklinisch bevallen. Voor de poliklinische bevallingen werken we samen met het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia of Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Begin van de bevalling

Een spontane bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen. Het verliezen van de slijmprop, al dan niet met een beetje slijmerig bloed, is geen direct voorteken van een snel naderende bevalling.

Een normale bevalling begint meestal met een aanloopfase, ook wel de latente fase genoemd. De weeën zijn nog onregelmatig en nog niet zo krachtig. In deze fase zal je lichaam zich voorbereiden op de naderende bevalling. De latente fase kan soms 10 tot 12 uur duren; heel goed dus als je deze periode rustig door kan komen. Je kan dan vaak nog goed praten, lopen en bewegen tijdens de eerste weeën. Wanneer de weeën pijnlijker worden, probeer je dan zo goed mogelijk te ontspannen: rust waar mogelijk nog uit en blijf rustig ademen of pas de ademtechniek toe die je tijdens de zwangerschapscursus hebt geleerd. Zoek een voor jou zo ontspannen mogelijke houding en zorg voor een ontspannen sfeer in huis of in het ziekenhuis. Meestal betekent dit niet teveel mensen om je heen. Warmte helpt om je goed te ontspannen. Een lekker warm bad of een warme douche zijn vaak goede hulpmiddelen.

In 10% van de gevallen breken de vliezen voordat de weeën beginnen. Als de vliezen gebroken zijn, hoeft dit niet te betekenen dat de weeën meteen beginnen, dit kan een aantal uren duren. Controleer altijd wel meteen de kleur van het vruchtwater, is het bruin of groen, bel ons dan direct. Is het helder van kleur en overdag dan mag je contact opnemen, indien het s nachts is dan mag je afwachten tot de volgende ochtend of totdat de weeën beginnen. Meet altijd even je temperatuur op als je vliezen gebroken zijn. Als je ons belt, komen we thuis bij je langs om alle controles te doen en je uitleg te geven over het verdere verloop.

Complicaties

Doen zich tijdens de bevalling complicaties voor (maar ook tijdens de zwangerschap), dan zorgen wij voor een goede overdracht naar de gynaecologen van de ziekenhuizen. Wanneer wij de zorg voor je overdragen aan de gynaecoloog betekent dit dat zij je verder medisch zullen begeleiden, desalniettemin doen we altijd ons best om bij je te blijven om je verder te helpen en te coachen.

Beladvies

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je bevallen. Begint de bevalling na 37 weken, bel ons dan direct. Lees hiernaast wanneer je nog meer moet bellen.

Ongerustheid

Laagdrempeligheid vinden wij erg belangrijk. Bel ons daarom altijd als je ongerust bent of als je partner dat is, als jullie ons willen zien of iets willen overleggen.

Weeën

Weeën beginnen vaak rustig. Nu en dan voel je dat je buik hard wordt en doet het wat pijn. Soms kunnen het voorweeën zijn, dan zakt het weer af. Indien het de weeën zijn die het begin van de bevalling aangeven dan zullen ze toenemen. Je gaat dan merken dat de kracht, lengte en frequentie van de wee toeneemt. Er zal steeds meer regelmaat in komen.
Bel bij je eerste bevalling als de weeën 2 uur lang elke 5 minuten (of sneller) komen en 60 seconden aanhouden. Bel bij een volgende bevalling als de weeën 1 uur lang elke 5 minuten (of sneller) komen en 60 seconden aanhouden. Indien je herkent dat de weeën erg krachtig zijn of merkt dat het snel gaat bel dan altijd eerder!

Gebroken vliezen

Noteer bij het breken van de vliezen de tijd en kijk naar de kleur van het vruchtwater. Bij groen of bruin vruchtwater moet je meteen bellen. Bij helder of roze vruchtwater kun je overdag meteen bellen. Is het nacht dan kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend (tenzij je andere instructies van ons hebt gekregen tijdens een van de controles).

Bloedverlies

Een beetje bloedverlies hoort bij een bevalling. Dit wordt ook wel ‘tekenen’ genoemd en is vaak slijmerig. Veel bloedverlies hoort er niet bij. Bij bloedverlies meer dan een menstruatie moet je dan ook bellen.

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap