Kinderwens

Jouw kinderwens en mavita

Persoonlijk advies

Tijdens het kinderwensconsult passen we onze adviezen aan op jullie persoonlijke situatie.

Gebruik van zwangerwijzer

Handig hulpmiddel om je voor te bereiden.

Terugkoppeling aan huisarts

We werken nauw samen met de huisartsen en zullen indien nodig voor het maken van een goed advies gegevens opvragen bij de huisarts, maar ook zullen we een terugkoppeling geven van het consult.

Atijd bereikbaar voor vragen

Je mag altijd contact met ons opnemen om een afspraak te maken.

Background Image

Jouw kinderwens

Leuk dat jullie nadenken over zwanger worden, een van de mooiste dingen in het leven. Ook voordat je zwanger bent kan je bij ons terecht; wij kunnen je vragen beantwoorden tijdens het kinderwensspreekuur.¨ Het is namelijk aan te raden je goed voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Als je gezond leeft in de periode voordat je zwanger wilt worden, dan is de kans op een gezonde zwangerschap het grootst en heeft dit een positief effect op de ontwikkeling van het kindje.

Voorbereiding consult

We zullen je tijdens de afspraak gerichte informatie geven die op jullie persoonlijk van toepassing is. Een goede voorbereiding op het consult is daarom erg handig. Denk daar bij vast na over (mogelijk) erfelijke aandoeningen die in je familie voorkomen. Een handige hulp is de website van Zwangerwijzer. Je kan de vragenlijst invullen en deze naar ons mailen voorafgaand aan jullie afspraak.

Foliumzuur

Vanaf het moment van jullie kinderwens (vaak als je stopt met de anticonceptie) wordt geadviseerd om te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit is een vitamine die je zonder recept bij de apotheek of drogist kunt kopen. De aanbevolen hoeveelheid is 0,4 of 0,5 miligram per dag. Foliumzuur verkleint de kans op een aantal aangeboren afwijkingen, zoals een open rug (spina bifida), buikwanddefect, open schedeltje of een hazenlip (schisis). Gebruik foliumzuur tot 10 weken na je laatste menstruatie; daarna is de rug van het kindje gevormd.

Voeding, roken en medicijnen

Verder is een gezonde, gevarieerde voeding belangrijk en ook het stoppen met het gebruik van alcohol en roken is aan te raden, je weet namelijk nooit van te voren wanneer je precies zwanger zal worden! Gebruik je medicatie, controleer dan even van te voren of dit mogelijk van invloed kan zijn op het zwanger worden of dat het invloed kan hebben op de ontwikkeling van het kindje in de eerste weken van de zwangerschap.

Meld je aan en we helpen je graag op weg door je zwangerschap